Juhannusviikon ensimmäinen päivä. Ilmatieteenlaitos lupailee koko viikolle ja koko Suomeen viilenevää säätä, tuulta ja sateita. Nyt moni pohtii, mitä pakata mukaan mökille, että kaikilla olisi kiva olla. Vai jäädäkö sittenkin kaupunkiin? Linnanmäen laitteisiin ei ainakaan juhannusaattona tarvitsisi jonottaa, jos taivaankansi on tumma ja sää sateinen. Ihan kummin vain, mutta meidän aikuisten on hyvä muistaa, että sateinen tai viileä sää tuskin haittaa lapsia, jos on mahdollisuus leikkiin ja peleihin. Toisin on teinien kanssa.

Teinin saamiseksi mökille yhdessä perheen kanssa koko juhannukseksi tuntuu vaativan taikatemppuja. Uhkaaminen, lahjonta ja kiristys kun ei aina näissä tapauksissa tunnu toimivan. Kaverinkin saa pyytää mukaan, mutta ei. Ei kai nyt kukaan halua lähteä mökille koko viikonlopuksi?! Huoh. Kun kaikkien muiden vanhemmat tuntuvat ymmärtävän, että rippi-ikäinen voi olla koko juhannuksen yksin kotona. Niinpä. Kun kaikki muut vanhemmat on niin paljon rennompia. Näinköhän. Kun kaikkien muiden vanhemmat luottavat, mutta minä en. Just joo. Kyse ei ole luottamuksesta. Kyse on periaatteesta, vanhemman velvollisuudesta huolehtia alaikäisestä lapsesta ja turvallisuudesta. Ja omaisuuden suojelemisesta. Peruskouluikäinen ei voi olla juhlaviikonloppua yksin kotona kaupungissa eikä enää maallakaan. Pahimmassa tapauksessa voidaan joutua tekemään taikatemppuja kodin saattamiseksi takaisin asumiskuntoiseksi. 

Keksin yhden taikatempun. Vähän harmittavaisen mökkirauhan rikkojan, mutta erittäin toimivan. Hankimme mökille telkkarin. Pleikka reppuun ja menoksi. Teini suostuu nyt jopa juttelemaankin kanssani.

Juhannus tulkoon! Lämmitellään sauna ja uida molskutellaan. Grillataan, vaikka sataisikin ja lämmitetään takkaa tarpeen mukaan. 

Hyvää juhannuksen aikaa kaikille!

IMG_20180617_173905.jpg